
4 jul 2025
Groeien als professional én mens: financieel adviseur Rashed over zijn RA-opleiding
Rashed Sharifzai volgt als eerste BMC’er de driejarige praktijkopleiding tot registeraccountant (RA) – een intensief traject dat hij combineert met zijn werk als financieel adviseur. Zijn drijfveren? Verdieping in zijn vak, van betekenis zijn in de publieke sector én ruimte houden voor zijn gezinsleven. Rashed vertelt hoe deze combinatie in de praktijk uitpakt en hoe hij daarin zijn eigen weg vindt.
Vorig jaar deelde Rashed zijn verhaal over de overstap van een groot accountantskantoor naar BMC. Zijn behoefte aan een betere werk-privébalans en de wens om zich verder te ontwikkelen speelden daarbij een grote rol. “Tijdens mijn eerste gesprek bij BMC voelde het meteen goed. Er was oprechte aandacht voor wie ik ben en wat ik belangrijk vind: meer balans tussen mijn werk en gezin, én ruimte om mezelf verder te ontwikkelen.”
Ruimte voor ontwikkeling en groei
Sinds Rashed in 2022 startte als financieel adviseur bij BMC, is zijn ontwikkeling in volle gang. Hij volgde verschillende interne opleidingen en rondde in 2024 zijn post-master registeraccountant (RA) af aan Nyenrode Business University. Makkelijk was dat niet. “De theorie was pittig en ik twijfelde soms of ik de praktijkopleiding óók nog wilde gaan doen. Maar toen ik mijn diploma op zak had, dacht ik: ik ben al zo ver gekomen, waarom zou ik nu stoppen?” Dus ging hij door. Inmiddels combineert hij zijn werk bij BMC met de praktijkopleiding tot RA; een mooie stap om zijn vakkennis verder te verdiepen en toe te passen.
Die ontwikkeling draagt bovendien niet alleen bij aan zijn eigen werkplezier en motivatie, maar is ook van meerwaarde voor BMC zelf. “Het helpt ons om de dienstverlening richting opdrachtgevers te verbreden en om kennis en ervaring binnen BMC vast te houden en verder uit te bouwen.”
Geen standaardroute
"Dit is niet bepaald een standaardroute,” lacht Rashed. “Het zit zo: ik ben in dienst van BMC en werk op detacheringsbasis momenteel bij de GGD als controller en bij een middelgroot accountantskantoor. Bij dit accountantskantoor kan ik mijn werkuren tevens inzetten voor het opbouwen van de verplichte praktijkervaring binnen mijn opleiding.”
Om aan de opleidingseisen te voldoen, moet hij jaarlijks namelijk minimaal 500 uur aan accountancywerk doen. “Die uren worden verdeeld over verschillende soorten opdrachten en organisaties. Daardoor kom ik tijdens mijn opleiding op veel uiteenlopende plekken en voer ik, naast controlewerkzaamheden voor de jaarrekening, ook andere assurance-opdrachten uit. Denk hierbij aan controle van de jaarrekening van bijvoorbeeld een gemeente tot de subsidiecontrole van een vereniging.” Een win-winsituatie, geeft hij aan. "Het accountantskantoor krijgt van mij ondersteuning in drukke periodes, en ik doe de ervaring op die ik nodig heb voor mijn RA-titel.”
Meer dan een titel: investeren in jezelf
Een registeraccountant (RA) controleert jaarrekeningen en beoordeelt financiële processen en de betrouwbaarheid van financiële informatie. Maar voor Rashed is het toewerken naar de RA-titel meer dan het straks kunnen uitvoeren van deze werkzaamheden. “Ik doe dit in eerste instantie voor mezelf. Het helpt me om scherp te blijven, te blijven leren en mijn expertise verder uit te bouwen. Maar alles wat ik leer neem ik natuurlijk ook mee in mijn werk bij gemeenten en organisaties in de publieke sector, die daar ook van profiteren. Zo kan ik hen beter ondersteunen en adviseren bij het opstellen van de jaarrekening en afleggen van verantwoording”
De combinatie van zijn ervaring in zowel het bedrijfsleven als de publieke sector ziet hij als een sterke basis. “Ik heb nu aan beide kanten van de tafel gezeten. Als accountant controleer je vooral, als adviseur denk je mee over hoe dingen beter kunnen.”
Vrijheid en verantwoordelijkheid
Naast meters maken op de werkvloer, ligt er ook veel nadruk op persoonlijke ontwikkeling. “Op dit moment schrijf ik aan mijn persoonlijk ontwikkelplan,” vertelt Rashed. “Daarmee breng ik in kaart waar ik nu sta en waar ik naartoe wil.” Deze manier van leren is echt anders dan tijdens de theoretische post-master. “Geen colleges of tentamens meer op vaste momenten, maar veel meer eigen regie. Ik stel mijn eigen doelen, plan mijn werk en reflecteer regelmatig: wat gaat goed, wat kan beter? Die vrijheid en verantwoordelijkheid passen goed bij mij.”
Zelfreflectie loopt als een rode draad door het RA-traject. “Ik vraag mezelf steeds af: zit ik nog op de juiste koers?” Bij vragen kan hij altijd terecht bij BMC-collega’s die ook in het bezit zijn van een RA-titel en dit traject al eerder hebben doorlopen via eerdere werkgevers. “Superfijn, want zij snappen precies wat ik meemaak. Ik kan hen altijd bellen als ik ergens tegenaan loop of gewoon even wil sparren.”
Daarnaast heeft hij maandelijks gesprekken met zijn praktijkstagebegeleider bij het accountantskantoor worden er vanuit de opleiding trainingen en intervisiebijeenkomsten georganiseerd. Elke zes maanden levert hij een voortgangsrapportage in. “Zo blijf ik continu reflecteren en stappen zetten.”
Balans in werk, opleiding en gezin
Naast zijn opleiding werkt Rashed dus als financieel adviseur bij BMC. Hoe ervaart hij die combinatie? “Ik geniet van de afwisseling,” zegt hij. Zijn opdracht bij de GGD West-Brabant loopt al een tijdje, dus hij kent de organisatie goed. “Ik ben betrokken bij het coronacrisisteam. Daar ben ik verantwoordelijk voor allerlei financiële taken: begrotingen opstellen, declaraties controleren, uitgaven nalopen, verantwoordingen voor de accountant opstellen en financieringsstromen optimaliseren.”
Die werkzaamheden sluiten qua planning goed aan bij zijn opdracht bij het accountantskantoor. “Bij de GGD liggen de drukste momenten rondom de begrotingen en kwartaalrapportages. Bij het accountantskantoor ligt de focus juist op de jaarrekeningcontrole.” Toch blijft het soms een uitdaging om de planning tussen de GGD en het accountantskantoor goed af te stemmen. “Het scheelt dat de drukke periodes elkaar goed afwisselen, maar ik ervaar wel de druk van beide organisaties die mij graag willen inzetten. Tegelijkertijd: dit geeft mij ook het gevoel dat ik gewild ben en van toegevoegde waarde voor mijn opdrachtgevers. En het helpt enorm dat zowel van BMC als mijn opdrachtgevers graag met me meedenken en achter mijn ontwikkelpad staan. Die flexibiliteit maakt het haalbaar, daar ben ik heel blij mee.”
En dan heeft hij ook nog twee dochters. “Vrijdag is mijn papadag. In principe houd ik die dag vrij om met mijn twee dochters te zijn, maar soms werk ik een beetje. Die ruimte heb ik gelukkig. In drukke periodes zet ik een stap extra, en in rustigere weken compenseer ik dat. Zo kan ik een goede balans houden.”
Blik op de toekomst
Rashed kijkt inmiddels met heel andere ogen naar zijn werk. “In het begin was ik puur bezig met de cijfers. Maar inmiddels zie ik ook de context: waarom ziet een jaarrekening eruit zoals hij eruitziet? Waar zitten de nuances? Ik vind het mooi om te merken dat mijn kennis steeds vaker landt in de praktijk, en dat ik hiermee kan bijdragen aan de publieke sector.”
Nu wordt hij vaak ingezet op opdrachten waar extra capaciteit nodig is. “Bijvoorbeeld bij ziekte of verlof,” vertelt Rashed. “Maar mijn ambitie ligt bij complexere vraagstukken, waarbij organisaties zelf de expertise missen. In de toekomst wil ik binnen BMC niet alleen tijdelijk ondersteunen, maar op strategisch niveau adviseren. Denk aan rechtmatigheidsissues bij gemeenten, ontwikkelen van een toekomstvisie op control, kostprijsonderzoeken, bezuinigingsvraagstukken en het actualiseren van financieel beleid bij publieke organisaties. Zolang ik mezelf kan blijven ontwikkelen én van betekenis ben voor de publieke sector, zit ik hier bij BMC op mijn plek.”
