Social Return on Investment (SROI)

In onze samenleving streven we ernaar iedereen mee te laten doen, ook als het om werk gaat. Betekenisvol werk maakt mensen gelukkig. Onze opdrachten voeren we daarom steeds vaker uit vanuit het principe van Social Return On Investment (SROI). Dat kan met arbeidsparticipatie zijn, maar ook op andere manieren.

Gedeelde verantwoordelijkheid

SROI is voor ons een kans om samen met de opdrachtgever op zoek te gaan naar onze toegevoegde waarde voor de maatschappij. Dit vraagt om creativiteit, buiten de kaders denken en écht gezamenlijk optrekken vanuit gedeelde verantwoordelijkheid. Onze klant adviseert en faciliteert, wij voeren uit; een echte cocreatie. 

Arbeidsparticipatie

Met SROI krijgen mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt een kans om betaald en duurzaam aan de slag te gaan. Zo doen wij als opdrachtnemer iets terug voor de maatschappij, naast de diensten die wij voor het publieke domein leveren. Vaak gaat het om zo’n 5 procent van de opdrachtwaarde. 

Andere vormen van SROI

In onze branche van hoogwaardig advies- en interimwerk is arbeidsparticipatie niet altijd mogelijk. Daarom geven wij ook op andere manieren invulling aan SROI:

  • Wij bieden verschillende werk-leertrajecten, doen aan jobcoaching en sollicitatietrainingen om de afstand tot de arbeidsmarkt van deelnemers te verkleinen.
  • Wij doen vrijwilligerswerk bij en met onze klanten in het publieke domein.
  • Wij doen maatschappelijke adviesopdrachten om niet (pro bono).
  • Wij kopen producten en diensten waar mogelijk in bij sociale ondernemingen.

SROI: vast onderdeel BMC

Wij vinden het belangrijk dat SROI geen ad hoc karakter heeft, maar structureel is ingebed in onze organisatie. Daarom hebben wij binnen BMC een SROI-coördinator, twee SROI-projectmanagers en administratieve projectondersteuner, die we vanuit de SROI doelgroep hebben aangenomen, om ons maatschappelijk resultaat te realiseren en verder te vergroten.

Lees meer over onze SROI-aanpak, doelen en resultaten in het Maatschappelijk Jaarverslag 2023.

Maatschappelijk jaarverslag 2023

Recente SROI-projecten

Een greep uit een aantal recente SROI-projecten van BMC:

  1. Het opleidingstraject 'Financieel-administratief medewerker bij de overheid’ heeft BMC opgezet in samenwerking met Gemeente Zaanstad. Vijf deelnemers zijn klaargestoomd voor de arbeidsmarkt, waarvan inmiddels twee met een vaste baan zijn gestart.
  2. BMC hielp bedrijfskundige Nisreen Aldasooqi, een Palestijnse dame met status in Nederland, aan een stageplek bij Randstad. Inmiddels heeft zij een vaste baan gevonden bij een mooie werkgever in de overheidssector.
    De mooie ervaring van Nisreen met BMC krijgt een vervolg in de gemeente Zwolle: Taalontwikkeling en jobmarketing voor hoogopgeleide anderstaligen ter bevordering van hun arbeidsmarktkansen. BMC en Yacht verzorgen binnen dit project meerdere trainingen, en zetten maarliefst tien mentoren een half jaar lang in ter begeleiding van kandidaten uit het project.
  3. Onze moedermaatschappij Randstad Groep Nederland doneert alle afgeschreven laptops aan de sociale onderneming ICT vanaf Morgen. Dit bedrijf biedt jonge mensen met een stoornis in het autismespectrum en/of een angststoornis kansen om werkervaring op te doen en een opleiding te volgen in het ICT-domein. Dankzij de gedoneerde laptops kan ICT vanaf Morgen ongeveer voor 7,5 FTE personeel een jaar lang aan het werk houden. Bovendien kan het bedrijf de medewerkers zo opleiden tot volwaardig ICT’er en laten uitstromen naar de arbeidsmarkt. Al eerder deed veen van onze collega's een project bij ICT vanaf morgen.
  4. Voor diverse opdrachtgevers, zoals Gemeente Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Heerlen, Groningen en Gouda, heeft BMC leerwerkplekken ingericht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, inclusief baangarantie (bij ons of bij één van onze opdrachtgevers). In negen weken tijd leiden we maximaal 8 deelnemers per opleidingsgroep kosteloos op tot Consulent inkomen, Medewerker vergunningen, Medewerker financiële administratie, WMO/jeugdconsulent of Medewerker schuldhulpverlening;
  5. Voor Gemeente Amsterdam voert BMC op dit moment een grote pro bono opdracht uit, dat draait om sociaal inkopen.

SROI-ervaringen van opdrachtgevers

Op zeer professionele en bevlogen wijze geeft BMC een waardevolle SROI- invulling aan ons jobmarketingtraject voor hoogopgeleide anderstaligen in Zwolle. Door hun eigen expertise in te zetten geven zij deze anderstaligen betere kansen op de arbeidsmarkt. En daar doen we het voor. Een mooi staaltje SROI-invulling!

Hélène Peters, adviseur Social Return, Expertisecentrum SROI (ESR) - Werkbedrijf Regio Zwolle

In samenwerking en verbinding. Dat is de manier waarop we willen dat onze contractpartners SROI benaderen. Zo heeft BMC een werkzoekende uit onze regio opgeleid tot klantmanager en ook de opleidingskosten betaald. Halte Werk heeft de werkplek aangeboden. Dat is nu inmiddels één jaar geleden. En het mooie is: over een paar weken treedt deze klantmanager in dienst bij ons. Een investering met duurzame impact!

Ying Hung Lee, subsidioloog & coördinator SROI Halte Werk

Meer weten?

Meer weten over SROI? Lees ons maatschappelijk jaarverslag.

Maatschappelijk jaarverslag 2023

Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met een van onze experts:

Contact

Bibianne Bielschowskij SROI-coördinator BMC en Yacht 06 - 22 29 48 93
Martijn Mulder SROI projectmanager BMC 06 - 13 19 20 07
Edu Esselman HRM- en organisatieadviseur / SROI projectmanager BMC 06 - 82 01 21 59
Benita Siboniyo commercieel support medewerker BMC 06 - 51991206