21 mrt 2025

“Bij BMC sta je er nooit alleen voor”

Aukje de Ruijter startte ruim drie jaar geleden bij BMC als trainee op het domein Jeugd & Onderwijs. Rolf Snaterse nam haar als managing consultant onder zijn vleugels mee naar opdrachtgevers. Inmiddels is Aukje doorgegroeid naar adviseur. Samen blikken ze terug en vertellen ze wat werken bij BMC voor hen betekent. “We hebben veel van elkaar geleerd en ontdekten: samen kom je tot een beter resultaat.” 

Als trainee werkte Aukje aan veel verschillende projecten binnen het domein Jeugd & Onderwijs: “Ik kon van alles uitproberen. Het ene project draaide om het beleid van een gemeente, het volgende ging meer over begeleiding van kinderen die extra ondersteuning nodig hebben op school. Heel breed dus. Gaandeweg ontwikkel je een eigen profiel en weet je waar je energie van krijgt en waar je goed in bent. Zo ben ik sterk op beleid en strategie en in het verbinden van mensen. Ik haal er voldoening uit om anderen mee te krijgen en samen voor verbeteringen te zorgen.” 

Gelijke kansen voor elk kind

Aukje studeerde pedagogische wetenschappen voordat ze bij BMC begon. “Daar was ‘gelijke kansen voor iedereen’ altijd een belangrijk thema. Bovendien vind ik dat we in deze sector soms het systeem belangrijker maken dan de behoeften van een kind. Dat wil ik veranderen.” Gelijke kansen in het onderwijs is ook voor Rolf een zwaarwegend aspect: “Daarom zet ook ik me graag in voor ‘kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte’ zoals we dat noemen. Kinderen hebben geen keuze, professionals wel. Hoe minder kansen je hebt als kind, des te betere professionals je verdient, vind ik. Als managing consultant help ik schoolbesturen om samen te werken. Met elkaar of met beleidsmedewerkers van gemeenten en hulpverlenende instanties. Samen maken we plannen en proberen we vervolgens met bestuurders te zorgen dat we blijven werken vanuit de oorspronkelijke bedoeling, gelijke kansen. Er is altijd een spanningsveld, want iedere partij heeft andere belangen.” 

Maatschappelijke impact maken

Aukje noemt als voorbeeld het Rijksprogramma ‘Werkagenda Route naar Inclusief Onderwijs 2025’. “Het gaat daarbij om onderwijs waarbij kinderen met en zonder beperking of ziekte samen naar school gaan. Maar het aantal verwijzingen naar speciaal onderwijs groeit, er is een lerarentekort en er zijn wachttijden bij Jeugdzorg. Om dat in goede banen te leiden, moeten scholen, gemeente, jeugdzorg en kinderopvangorganisaties om de tafel. Wij ondersteunen hen daarbij. Een van de thema’s is bijvoorbeeld de overstap van kinderopvang naar basisonderwijs. Hoe zorgen we voor een passende plek en een fijne en zorgeloze overstap voor ieder kind?”
Rolf vult aan: “Zo kunnen we maatschappelijke impact maken, van bestuurskantoor tot in de klas. Door het geheel te overzien en tegelijkertijd recht te doen aan specifieke behoeften. Door schoolbesturen te helpen bij het maken van de juiste keuzes: gaan we individueel of collectief inkopen? Kunnen we meer leerlingen ondersteunen door het onderwijs anders te organiseren, bijvoorbeeld met de inzet van onderwijsassistenten en -ondersteuners? Is het beter voor een vmbo-school om te specialiseren en andere vakken aan te bieden? Door bij BMC te werken, beland je niet in een koker, maar houd je – door alle verschillende projecten en gesprekken – die brede blik die nodig is.”

Kennis verbreden en meteen toepassen

“Als trainee was Aukje meteen een sparringpartner voor mij”, vertelt Rolf. “Ze bekeek een probleem soms vanuit een verrassend perspectief of zette alle genoemde opties en overwegingen nog eens op een rijtje. Ik vroeg haar ook om een bepaald deel van de dialoog die we bij klanten voerden voor haar rekening te nemen. Dan ben je een gelijkwaardige gesprekspartner.”
Aukje kijkt met veel plezier terug op haar traineeship: “Samen met andere jonge professionals konden we meteen in het werkveld aan de slag, onze kennis verbreden en trainingen volgen. Dat waren trainingen – zowel van externen als van BMC-collega’s – over uiteenlopende thema’s. Over persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld: hoe zet ik mijn kwaliteiten het beste in? Hoe ga ik om met weerstand? Maar ook: hoe schrijf ik een goed rapport, aansprekend en eenvoudig? Dat leer je niet op een opleiding.” 

Bovendien kon Aukje alles wat ze leerde, meteen in de praktijk toepassen. “Dat vond ik een groot voordeel, net als de steun die je hebt aan de groep. Na je traineeship kies je een richting waarin je je wilt ontwikkelen. Zo ben ik, na twee jaar, doorgestroomd naar adviseur en begeleid ik nu zelf trainees. Als je bij je leidinggevende aangeeft wat je wilt, dan is er heel veel mogelijk bij BMC. Ik houd van afwisseling in onderwerpen en projecten met een duidelijk begin en eind. Ook als adviseur kom ik op heel veel verschillende plekken in onderwijsland. Die ervaringen neem ik steeds mee naar volgende projecten. 

Zorgen voor een lerende organisatie

“Een ander groot voordeel van werken bij BMC is de enorme gezamenlijke expertise en ervaring”, zegt Aukje. “Je kunt altijd collega’s bellen voor advies, wat je vraag ook is.” Rolf vult aan: “Bij BMC hebben we bijvoorbeeld een executive-netwerk van bestuurders. Zij hebben zich verbonden aan BMC om hun kennis te delen. Dat zijn oud-BMC’ers en andere ervaren professionals. Ze vormen een klankbordgroep die je als BMC’er altijd kunt benaderen; of je vraag nu gaat over een opdracht, een propositie, een investering of een juridische of financiële kwestie.” Daarnaast benadrukt Rolf drie simpele maar belangrijke spelregels die ervoor zorgen dat geen enkele collega bij BMC er alleen voor staat. “De eerste is: alles waar jij tegenaan loopt, heeft iemand bij ons al eens opgelost. De tweede is: je mag een nacht wakker liggen van je project, maar daarna bel je iemand. En de derde is dat je, als je gebeld wordt, je binnen 24 uur terugbelt. Je staat er nooit alleen voor. Zo zorgen we samen voor een lerende organisatie.” 

Ook op Adviesdagen voor managing consultants, die vier keer per jaar worden gehouden, is veel aandacht voor ontwikkeling. “Tijdens deze dagen is er gelegenheid voor intervisie en sporen we elkaar aan om buiten de kaders te denken. Verder leer ik ook iedere dag bij. Zo volgde ik dit jaar een cursus Raad van Toezicht en een cursus Spreken in het openbaar. En, waar ik erg trots op ben, is dat we ons interne netwerk ontzettend hebben versterkt. We hebben afgelopen jaar veel energie gestoken in domeinoverstijgend werken. Soms heb je voor een project extra vakkennis nodig van collega’s die binnen een ander expertisegebied of andere sector actief zijn, bijvoorbeeld over data of over het berekenen van een return on investment. Nu we meer domeinoverstijgend werken, weten we elkaar veel beter te vinden en kunnen we die extra kennis inzetten om onze voorstellen beter te onderbouwen. Deze multidisciplinaire inzet wordt steeds meer gemeengoed en werpt zijn vruchten af.’

Samen kom je verder

Samenwerken speelt binnen BMC dus een steeds grotere rol. “Zowel tussen de verschillende domeinen als tussen collega’s binnen een domein”, vindt Rolf. Aukje: “Het is heel fijn om iemand naast je te hebben met kennis van het onderwijssysteem. Wat ik vooral van Rolf heb geleerd is stakeholdermanagement. Wanneer betrek je bepaalde partners bij het proces en welke weg volg je om een besluit te nemen? Hoe beperk je eventuele weerstand? En ik kon Rolf zijn brede netwerk gebruiken, waardoor ik snel contact kon leggen met andere professionals voor het delen van kennis.” Rolf: “Aukje helpt me om mijn aannames ter discussie te stellen. Ik wil nog wel eens te veel uitgaan van voorkennis van anderen. Slagboomdiagnostiek, CVI-discussie? Aukje dwingt me dan om alles helder uit te leggen, want niet iedereen weet het verleden van een regeling, proces of de exacte context. Maar samenwerken is meer dan dat, het gaat ook om werkplezier. Je kunt even ‘leeglopen’ bij elkaar, en samen kom je gewoon verder: je onthoudt meer van de gesprekken, je nuanceert beter en kunt de essentie beter verwoorden.” 
 

BLOG WERKEN-BIJ-BMC BESTUUR-EN-BEDRIJFSVOERING ORGANISATIEONTWIKKELING HRM

Meer weten?

Neem contact met ons op

Rolf Snaterse managing consultant Jeugd & Onderwijs 06 - 82 82 66 82 Bekijk profiel
Aukje de Ruijter Adviseur Onderwijs & Jeugd 06 - 23 87 63 80

Gerelateerde artikelen