Arbeidsmarkt
Krapte op de arbeidsmarkt, het is een probleem dat we nu in volle omvang zien ontstaan. De personeelstekorten hebben gevolgen voor alle sectoren in de economie en in onze publieke diensten. Reizigers wachten lang op Schiphol, er rijden minder treinen en de wachttijd voor het installeren van zonnepanelen loopt op. De publieke dienstverlening staat onder druk, zowel bij gemeenten als in het onderwijs, de zorg en de rechtspraak. Door vergrijzing zal het ons ook de komende decennia nog bezighouden.
Onze arbeidsmarkt maakt een transitie door. We investeren in goed geregeld werk, in wendbaarheid door een leven lang ontwikkelen en in weerbaarheid door inkomenszekerheid. De landelijke en regionale overheden pakken dit vraagstuk aan door samen te werken met ondernemers en onderwijs. Ook verbinden ze publieke en private dienstverlening met elkaar. BMC brengt voor u alle betrokkenen bij elkaar, ontwikkelt heldere governance en zorgt dat het resultaat werkt.
Ook bij andere vraagstukken binnen het sociaal domein staan we voor u klaar. Benieuwd wat BMC voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op of lees verder.
Op deze pagina:
De maatschappelijke uitdaging op de arbeidsmarkt
Visie van BMC op de arbeidsmarkt
Werkwijze voor ontwikkeling van de arbeidsmarkt
Dienstverlening op het gebied van de arbeidsmarkt
Voorbeelden van oplossingen binnen de arbeidsmarkt
Werken bij BMC op het gebied van de arbeidsmarkt
Adviseurs arbeidsmarkt
Actueel
Toon allesDe maatschappelijke uitdaging op de arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt is de afgelopen jaren steeds verder toegenomen. Al decennialang laten prognoses zien dat we ook op de lange termijn te maken zullen hebben met personeelstekorten. Het is een vraagstuk dat samenvalt met trends als technologisering, robotisering en duurzaamheid, zowel in de zin van de energietransitie als duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Onze arbeidsmarkt kan duurzamer ingericht worden door te investeren in arbeidskrachten. Dat kan bijvoorbeeld door:
- bewegingen van werk naar werk te faciliteren;
- levenslang leren en ontwikkelen te ondersteunen;
- werk te maken van een inclusieve arbeidsmarkt;
- goed geregeld, veilig, eerlijk en aantrekkelijk werk te bieden.
Tegelijkertijd kennen we in Nederland nog groepen mensen die niet meedoen op de arbeidsmarkt:
- Onbenut talent dat om nu niet participeert op de arbeidsmarkt.
- Mensen die op dit moment in krimpsectoren of -beroepen zitten en te weinig perspectief zien in een verandering van hun loopbaan.
- Arbeidsmigranten en statushouders van wie het potentieel niet wordt benut.
- Mensen die geen goede aansluiting vinden tussen school en werk.
Visie van BMC op de arbeidsmarkt
De problemen op de arbeidsmarkt zijn urgent. Daarom is het extra belangrijk om arbeidspotentieel beter te benutten en te zorgen dat iedereen mee kan doen. Scholing is hierbij onmisbaar: het is meer dan ooit van belang dat mensen zich blijven ontwikkelen.
Publieke en private partijen kunnen samenwerken in talent(werk)centers, om zo hun expertise optimaal in te zetten en duidelijke dienstverlening te realiseren. Investeren in een parallelle arbeidsmarkt voor mensen die langdurige ondersteuning nodig hebben is van belang. Zo kan al het arbeidspotentieel in Nederland optimaal benut worden, maken we de arbeidsmarkt zo inclusief mogelijk en bieden we bestaanszekerheid. We kunnen de werkloosheid zelfs oplossen!
Om dit voor elkaar te krijgen is leiderschap nodig van ondernemers, onderwijsinstellingen en landelijke en regionale overheden. Ook de 35 arbeidsmarktregio’s, bestaande uit gemeenten, vakbonden en werkgevers, spelen een belangrijke rol. Deze regio’s zijn jaren geleden ingericht rondom de banenafspraak. De ontwikkeling die we nu zien, biedt een uitdaging voor de arbeidsmarktregio's om publiek-private dienstverlening te ontwikkelen voor de hele arbeidsmarkt. Iedereen die wil en kan werken, wil omscholen of advies nodig heeft, kan er terecht. Zo worden knelpunten op de arbeidsmarkt sneller aangepakt.
Zo draagt BMC bij aan ontwikkeling van de arbeidsmarkt
BMC adviseert en ontzorgt overheden, werkzoekenden, onderwijs en werkgevers binnen een arbeidsmarktregio vanuit publiek-private samenwerking. We geven advies op het gebied van data, governance, arbeidsmarkt- en mobiliteitsvraagstukken, waarbij we de dienstverlening van publieke en private netwerkpartners gebruiken en verbinden. Met deze kennis ontwikkelen we dienstverlening op maat. We onderbouwen onze adviezen met data en kennis, ontwikkelen loopbaanpaden en realiseren regionale talentcentra. We bieden kennis, inzicht en mensen die de parallelle arbeidsmarkt verder ontwikkelen.
Onze dienstverlening op het gebied van de arbeidsmarkt
Advies en onderzoek
BMC ondersteunt binnen de arbeidsmarktregio met advies en onderzoek. Onze adviseurs voeren data-analyse uit, verbinden, organiseren en zorgen voor een goede match tussen vraag en aanbod. We richten hierbij onze volledige aandacht op het realiseren van een wendbare en weerbare arbeidsmarkt in de regio.
Detachering
Wij leveren adviseurs en interim professionals en bieden trainingen en kennissessies aan om de samenwerking tussen verschillende partijen te bevorderen en aantrekkelijke dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers te realiseren.
Lees hier alles over detachering
Opleidingen en trainingen
BMC levert persoonlijke opleidingstrajecten en in-company trainingen op maat. Deze trainingen worden afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie.
Lees hier meer over onze opleidingen en trainingen
Werving en selectie
Ondersteuning nodig bij vraagstukken op het gebied van de arbeidsmarkt? We nemen de werving en selectie van professionals graag van u over. We zorgen dat u precies die specialisten vindt die u nodig heeft.
Praktijkcases en oplossingen
Toon allesWerken bij BMC op het gebied van de arbeidsmarkt
Wil jij ook werken aan het verbeteren van de publieke sector op het gebied van de arbeidsmarkt? Als adviseur op het gebied van de arbeidsmarkt maak jij impact samen met je collega’s en opdrachtgevers. Voor het versterken van ons profiel zoeken we adviseurs die de stap naar een eindverantwoordelijke rol willen maken. Toe aan een mooie vervolgstap in je carrière? Wij helpen je nóg verder ontwikkelen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bekijk alle openstaande vacatures.
Adviseurs arbeidsmarkt
Meer weten of heeft u vragen over dit specifieke domein? Neem contact op met één van onze adviseurs:
Yvonne Bieshaar
partner Sociaal Domein
"Veranderingen hebben altijd een sence of urgency nodig om tot nieuwe concepten te komen. Nú is het moment om arbeidsmarktbeleid te ontwikkelen en realiseren; inclusief en met goed werk voor iedereen."
Marco Wilke
senior adviseur
"De centrale rol is voor de overheid, maar de overheid moet niet alles zelf (willen) doen. De overheid moet geen trekker zijn, maar een slimme duwer."
Peter Donders
managing consultant
"Arbeidsmarktbeleid gaat er uiteindelijk altijd om mensen te helpen die willen en kunnen werken, om zo een zinvol bestaan op te bouwen."
Meer expertises binnen arbeidsmarkt
Deze expertise is gelinkt aan data en dienstverlening. Bekijk ook andere expertises binnen dit domein.