24 jul 2024
Elke dag meer grip op werk bij Medisch Spectrum Twente
Veel zorginstellingen kampen met een tekort aan zorgprofessionals. Je hoeft de radio maar aan te zetten of je hoort erover. Zorgorganisaties zetten daarom steeds meer in op een goede verbinding met hun medewerkers. Grip op het eigen werk is daarin de sleutelfactor, want dat is van grote invloed op de waardering van het werk en de ervaren werkdruk. Daarom gaat Medisch Spectrum Twente (MST), één van de grootste topklinische opleidingsziekenhuizen van Nederland, de planning democratiseren. Liefst 80 procent van de medewerkers die al ervaring heeft opgedaan, beoordeelt dit initiatief positief.
Om aan de zorgvraag van de toekomst te kunnen voldoen, is het noodzakelijk de zorg op een andere manier te leveren en anders te organiseren. Dan blijft de zorg aantrekkelijk voor medewerkers.
Democratiseren van de planning
Grip op eigen werk is als gezegd van grote invloed op werkgeluk. Dat Medisch Spectrum Twente de planning democratiseert houdt in de breedte in dat alle afdelingen mogen ‘mee-plannen’. In de diepte gaat het erom de mogelijkheden van mee-plannen goed te benutten: medewerkers voordelen laten ondervinden in de dagelijkse werkpraktijk, duidelijke richting en kaders meegeven.
Dit werkt met een app waarin mensen voorkeuren en wensen kunnen aangeven voor bijvoorbeeld nacht- en weekenddiensten. Hierbij gelden wel spelregels, bijvoorbeeld dat iedereen evenveel diensten draait. Als het rooster niet sluitend is, dan is er werk aan de winkel voor het team om de gaten op de beste manier op te vullen.
Het belangrijkste doel dat MST met het mee-plannen wil bereiken is dat medewerkers betrokken zijn en tevreden met hun werkomgeving en hun rooster.
Daarnaast zou het realiseren van de geplande zorg minder problemen op moeten leveren. Ook zou de nieuwe werkwijze meer mogelijkheden moeten bieden voor het delen van ervaring bij het plannen als zodanig. Het beoogde resultaat daarvan is een beter benutting van capaciteit en het vrijkomen van meer tijd voor waar het om draait: zorg verlenen.
Talent gedreven transformatie
Bij project-realisatie wordt vaak onderschat hoeveel moeite het kost om ervoor te zorgen dat mensen verandering omarmen. Er wordt gekozen voor een technische aanpak, waarbij het aanpassen van structuren, systemen en processen centraal staat.
In dit programma belichten wij elk veranderaspect met een dubbele bril, we kijken niet alleen naar techniek maar ook naar kennis, vaardigheden en talenten van teamleden:
● Overzien van het geheel en grip op het dagelijks werk
● Systemen en structuren en weten, willen en kunnen
● Bedrijfseconomische ontwikkeling en individuele ontwikkeling.
Dit resulteert in het duurzaam behalen van de beoogde doelen.
Grip op werk wordt ervaren als bij elke stap in het mee-roosteren toetsing plaatsvindt om de verwachtingen, aannames en de keuzes te valideren. Praktijkervaringen bepalen of wij doorgaan met de ingeslagen koers, verbeteren of bijstellen. Eventueel kunnen nieuwe elementen worden toegevoegd.
Hoe medewerkers, afdelingsmanagers, HR en directie van MST naar het project kijken
Knap dat je in 9 weken van 'ziekenhuis niet kennen' is kunt komen tot een door het MT gedragen plan. RvB uit zich blij met hoe het loopt.
Heeft heel goed draagvlak gecreëerd en dat was niet vanzelfsprekend in deze omgeving op dit vraagstuk.
De toon van communicatie is erg goed. Alles hangt met alles samen, dat heeft BMC goed in de gaten en acteert er slim op.
Er zit hier veel potentieel, dat herkent de RvB ook.
Eerste resultaten
Eind september 2023 is het programma van start gegaan met een inventarisatie-fase.
Medio november gaf het bestuur akkoord op de voorgestelde aanpak.
Inmiddels maken de eerste verpleegafdelingen kennis met de nieuwe ‘grip op werk-praktijk’. Onderzoek bij pilot-afdelingen laat zien dat 80% van de medewerkers het democratiseren van de planning positief beoordeelt.
Het is onze ambitie om ervoor te zorgen dat voor de zomer alle verpleegafdelingen onderweg zijn naar de nieuwe praktijk. Daarna volgen nog de poliklinieken en de ondersteunende afdelingen.
Meer weten?
Binnenkort delen we meer informatie over onze ervaringen met talentgedreven transformatie van de zorg. Wil je op de hoogte blijven? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief of neem contact op met Peter Kustermans: peter.kustermans@bmc.nl.