27 mrt 2025

Drie manieren om sterker te staan als HBV

Sinds de wijziging van de Woningwet in 2015 is de verantwoordelijkheid van Huurdersbelangenverenigingen (HBV’s) veel groter geworden. De rol van de HBV is stevig en soms ook lastig. Zeker nu we midden in een woon- en klimaatcrisis zitten. Hoe ga je het beste om met alle uitdagingen, welke oplossingen zijn voorhanden?

Huurdersbelangenverenigingen hebben een belangrijke positie in het overleg over woningbeleid en prestatieafspraken. Ze zijn volwaardig gesprekspartner van corporaties en gemeenten over de zaken die huurders direct aangaan. De verenigingen staan bij het uitoefenen van hun rol voor forse uitdagingen. Een daarvan is democratische vertegenwoordiging: hoe vertegenwoordig je alle huurders, en daarnaast woningzoekenden? Hoe zorg je voor een diverse afspiegeling van bewoners en hoe ga je om met tegengestelde belangen?

Ook het werken aan invloed en impact is voor huurdersbelangenverenigingen een groot thema: hoe bepaal je de agenda en zorg je ervoor dat jouw adviezen worden overgenomen? Hoe verkrijg je de juiste informatie en hoe maak je deze begrijpelijk? En dan is er nog de uitdaging om de eigen organisatie en de in- en externe samenwerking slim in te richten. Hoe bouw je een effectief team binnen de HBV? Hoe werk je samen met woningcorporaties en andere HBV’s?

Werken aan een democratische en diverse samenstelling met de Zelfscan

Er zijn concrete oplossingen voor deze uitdagingen. Voor het vraagstuk van brede democratische vertegenwoordiging kunnen HBV’s gebruik maken van de Zelfscan Democratisch & Divers. Via dit instrument krijgt de HBV inzicht in haar huidige situatie: in hoeverre is de vereniging democratisch en divers samengesteld? De uitkomsten van de zelfscan maken duidelijk aan welke thema’s de vereniging kan werken. Het is vaak de opmaat voor een strategie en plan van aanpak die erop gericht zijn om leemtes in de vertegenwoordiging op te vullen en om de besluitvorming te verbeteren.

Zorgen voor meer invloed en meer impact met de Checklist HBV Agenda

Huurdersbelangenverenigingen (HBV’s) kunnen veel invloed hebben en veel impact maken - als ze georganiseerd, doordacht en energiek te werk gaan. Ook hiervoor is een praktisch hulpmiddel voorhanden in de vorm van de Checklist HBV Agenda. Hiermee kunnen HBV’s niet alleen een eigen agenda opstellen, maar ook hun informatiebehoefte bepalen. De Checklist helpt ook bij het ontwikkelen van een constructief overlegproces dat bijdraagt aan meer invloed én optimale impact.

Vanuit een sterk team de samenwerking aangaan

HBV’s zijn organisaties als alle anderen. Het betekent dat ook HBV’s moeten nadenken over de inrichting en de ontwikkeling van hun organisatie. Hoe beleggen we onderling verantwoordelijkheden? Hoe werken we samen als een echt team? Weten we van elkaar waar onze kracht en interesses liggen, hebben we voldoende soft skills om effectief en slagvaardig te opereren? Teambuilding kan bij dit alles zeer helpend zijn. Naast de samenwerking binnen het eigen team is het ontwikkelen van samenwerking met andere HBV’s ook een punt van aandacht.

Voorbeelden uit de praktijk

BMC wil de partner zijn voor HBV’s die de uitdagingen aangaan. We ondersteunen huurdersbelangenverenigingen met strategisch advies en met praktische ondersteuning. Zo schrijven we als dat wenselijk is mee aan beleidsadviezen. Of zetten, waar nodig, beproefde instrumenten in zoals kernwaarden- en missie-analyses, strategische sessies en workshops. Onze meerwaarde ligt in de combinatie van brede ervaring en meervoudige expertises. We koppelen inhoudelijke kennis van wonen en aanpalende domeinen aan onze kennis van betrokken organisaties en aan onze expertise op het gebied van medezeggenschap, participatie en organisatie. Op die manier hebben we HBV Nieuwkoop ondersteund in hun gesprekken met de woningcorporatie. We gaven advies over huurverhoging en boden ondersteuning bij het maken van prestatieafspraken met gemeente en woningcorporatie. Huurdersbelangenvereniging De Alliantie hebben we begeleid richting een betere positionering als volwaardige gesprekspartner. Huurdersverenigingen in Amersfoort hebben we geholpen met het ontwikkelen van een gezamenlijke inhoudelijke insteek richting de prestatieafspraken met gemeente en corporaties.

HBV Nieuwkoop: ‘We zochten een adviseur met inhoudelijke expertise op onderwerpen die spelen bij een woningcorporatie, die weet wat er speelt in de sector. Bij BMC hebben we dat gevonden; zij kunnen ook een concrete vertaling maken met de gevolgen voor huurders en bewoners.’

OPLOSSING SOCIAAL-DOMEIN WONEN-EN-WONINGCORPORATIES WONINGCORPORATIES

Meer informatie?

Neem contact op met

Luiten Plekker Woningcorporaties managing consultant 06 - 27 34 17 55
Anita Keita managing consultant 06 - 41 71 99 02

Gerelateerde artikelen